Od lopate do Rolls Royce

Od kradenog Golfa do Sikorskog S-76
Pošto je naša anketa pokazala da ste najzainteresovaniji za poslovanje Zvonka Veselinovića i njegove veze sa Klanom, uradili smo ovaj tekst sa verovatno mnogo zaboravljenih ili ispuštenih poslova. Morate to razumeti jer su u pitanju stotine poslova koje su Zvonce i njegove firme dobile u poslednjih 10 godina.
Da se vratimo u 2011. godinu, kad su se Zvonko i družina bavili isključivo nedozvoljenim poslovima, švercom, kradjom vozila, njihovom preprodajom i trgovinom pištoljima i eksplozivnim napravama. Te 2011. braća Zvonko i Žarko su uhapšeni zbog posedovanja oružja u Kraljevu. Neko vreme je trajao pritvor, a onda dolazi zlatna 2012. kad bivaju potpuno oslobođeni i kada počinje „posao“. Vezu sa SNS im delimično obezbeđuju Vulinovi ljudi iz Raške i Pazara, a delimicno prijepoljski i kruševački „članovi“. Prvi profitabilan biznis je benzinska pumpa u Severnoj Mitrovici na kojoj braća prodaju bazna ulja (sirovina iz NIS) kao dizel. Na tom poslu iz vedra neba braća počinju da zarađuju oko 35-40 hiljada eura dnevno, s obzirom da ne plaćaju ni PDV (izvoz na Kosovo), niti akcizu. Deo tog novca ubacuju u finansiranje stranke i pojačavanje srpstva u pokrajini. Videvši da su veoma uspešni, Aleksandar i Andrej stupaju u kontakt direktno i razmatraju nove poslove. Ovaj tekst bi mogao da bude na stotinu stranica, ali je bitno znati ključne oslonce za biznis, a time i politiku.
Prvi se odnosi na šverc svih dobara iz Srbije i prodaju na Kosovu na koju ekskluzivno pravo imaju Zvonko i Milan. Akumulacija kapitala (uz sva davanja kome treba) postaje velika, pa se otvaraju nove mogućnosti. Čitav koncept bogaćenja je jednostavan: pljačka budžeta i JP, a onda tako opljačkan novac ubaciti u legalne tokove i imovinu. Tako Zvonko kreće da kupuje putarske firme, građevinske firme, zida hotele, naselja. Vidno zadovoljan postignutim, Andrej mu otvara vrata Beograda, a pre svega Novog Sada. Zvonko kreće u rekonstrukcije ulica i puteva, izgradnju puteva (kineski krediti) i izgradnju zgrada. U medjuvremenu kupuje vilu na Dedinju i za sebe i za Milana (par miliona svaka) , i zida Hotel na Kopaoniku. Zauzvrat je dužan da ima saradnju sa albanskim vođstvom na Kosovu i za disciplinovanje Srba sa Kosova koji baš nisu oduševljeni potezima najvećeg Srbina ikada. Tim povodom su i nastale fotografije sa jahte Bedžeta Pacolija, ali i sa (u međuvremenu nabavljene) Zvonkove jahte. Sa tako dobrim odnosima sa Haradinajem i Tačijem, biznis je mogao da se proširuje. Jedna grana biznisa je šverc narkotika iz luke Drač preko Kosova i Srbije do Evrope, a druga barter aranžmani na aerodromu Priština gde iz Čečenije stiže mak, a iz Prištine leti otpisano srpsko naoružanje. Uz sve ovo ide naravno i par klubova i splavova u Beogradu, distribucija narkotika itd. Na ukupnu spregu Zvonka i družine amin daje Andrej, pa tako poslovi teku nesmetano. U medjuvremenu Zvonko kupuje 4 G Mercedesa (2 blindirana), Rolls Royce, i ko zna šta još do konačno kupljenog helikoptera Sykorski S-76 kako bi mogao brzo da se kreće do Kopaonika (zbog čega je Andrej i naredio na se napravi heliodrom kod garaže) i do Golije gde mu je bunker kad god je neka frka. Bogatstvo Veselinovića se procenjuje na oko 100 miliona eura s tim da je on uvek poštovao šefa kao i ljude koji su mu pomagali. Za sada su tu stradali general policije Malešić (kome je poklonio stan od 250m2 na Dedinju) i kojeg je on lično proizveo u generala. Uz njega je stradalo još nekoliko oficira policije, ali za sada Veselina Milića i Milorada Veljovića niko ne dira iako su bili velika i značajna podrška za navedene biznise i za to bili bogato nagrađeni. Nadamo se da razumete koliki je „kajmak“ otišao šefovima.

Sad Zvonko sve češće boravi van Srbije, u Tanzaniji gde zajedno sa Mikijem Kurakom (umešanim db-ovcem u ubistvo Ćuruvije) ide na safari i gde je u mogućnosti da ubije lava za 150.000$. posle Tanzanije omiljena destinacija je Kuba. Nastaviće se…. „Vuna Kićo“

3 мишљења на „Od lopate do Rolls Royce

  1. Pre toga, negde od 2005do 2010, Rascani to bolje znaju, bavio se kamatarenjem i coveku iz Raske je oteo veliki broj kamiona koje je odvezao na svoje Kosovo
    Kasnije je i njegovog sestrica Jovicu oostavio za odbornika u skupstini Srbije
    Dzukela neopevana

    Свиђа ми се

Постави коментар

Дизајнирајте овакво веб-место уз помоћ WordPress.com
Започни